Предлагаме да бъде създадена нова правна фигурата  - прокурор, разследващ

...
Предлагаме да бъде създадена нова правна фигурата  - прокурор, разследващ
Коментари Харесай

Специален прокурор да разследва главния прокурор, предлагат управляващите

Предлагаме да бъде основана нова правна фигурата  - прокурор, проверяващ. Това сподели по време на брифинг в Народното събрание националният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".
" Бихме желали да представим наша законодателна самодейност на сътрудници от ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Тя е вследствие отчета на Европейска комисия за върховенството на закона, тълкувателното решение на Конституционен съд, както и мненията на по законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс, импортиран от Министерски съвет през предходната година.
 Адвокати и адвокати желаеха оставката на Гешев и унищожаване на поста основен прокурор (СНИМКИ) Адвокати и адвокати желаеха оставката на Гешев и унищожаване на поста основен прокурор (СНИМКИ)
Премахване на поста основен прокурор и оставката на Иван Гешев желаеха адвокати, юристи и жители. Те излязоха на митинг пред Съдебна...
Законодателната самодейност на ръководещите изисква промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, изясни Атанасова.
" Предлагаме да бъде основана фигурата на прокурор, проверяващ основния прокурор ", разяснява Атанасова.
По думите й процедурата следва да стартира в относително къси периоди.
" До 3 месеца след влизането в действие на този закон, право да оферират прокурор , който ще проверява основния прокурор, ще имат най-малко шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет , а самият избор на прокурора ще се прави от Пленума на Висш съдебен съвет ", добави още Атанасова, представена от БГНЕС.
 Съветът на Европа: Проектът за нова конституция не подсигурява самостоятелното следствие на българския основен прокурор Съветът на Европа: Проектът за нова конституция не подсигурява самостоятелното следствие на българския основен прокурор
Предложените промени в Конституцията, в Наказателно-процесуалния кодекс(НПК) и решението на Конституционния съд за това, че основният прочие..
Атанасова изясни, че в закона ще бъдат заложени редица специфични критерии за заемането на тази служба.
Колегата ѝ Красимир Ципов пък изясни по какво тази концепция за промени в закона е по-различна от тази, оповестена от Министерски съвет в края на предходната година.
Първата е тази, че новата правна фигура ще се избира от Пленума, а не Прокурорската гилдия , а втората, че възможните каузи против основния прокурор ще бъдат подсъдни на Специализирания углавен съд .
„ По този метод считам, че ще отговорим на всички рекомендации, които получихме от Европейската комисия и Венецианската комисия, както и ще се съобразим с тълкувателното решение на Конституционния съд “, изясни Ципов.
 Борисов: Христо Иванов мечтае да бъде основен прокурор Борисов: Христо Иванов мечтае да бъде основен прокурор
" Знам фантазиите на Христо Иванов от дълго време да е основен прокурор. Забравя се, че е доста прелестно да получаваш правосъдните решения преди другит...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР